You are currently viewing איך רצועת דופק תשפר לנו את הריצה?

איך רצועת דופק תשפר לנו את הריצה?

תורת המספרים

מי שמכיר אותי יודע שאני חנונית אמיתית.

בתואר הראשון (מנהל עסקים עם שיווק ופרסום בבינתחומי) אני הייתי זו שכולם צילמו ממנה את המחברות והקלסרים.

זו שהכותרות היו אצלה בצבעים ותוכן השיעור היה כתוב בכתב יד מסודר ובאותו עט לאורך כל השנה.

זו שאסור היה לדבר איתה שניה לפני מבחן ו/או להשוות תשובות כשיוצאים ממנו.

זו שאוהבת סטטיסטיקה ומתמטיקה, עד לרמה שאפילו עבדתי כעוזרת הוראה בסטטיסטיקה לתקופה מסויימת.

טוב הבנתם. חנונית.

אז מה הפלא שכשנותנים לי אפשרות להסתכל ולנתח נתונים אני תופסת אותה בשתי ידיים וטסה הישר מהריצה אל עבר הגרמין קונקט לראות איך הייתה הריצה, ולא רק מבחינת קצבים?

ריצה, היא אמנם פעולה אינסטיקטיבית, אינטואיטיבית, כזו שגם החיות משתמשות בה וגם אבות אבותינו השתמשו בה כהגנה, ובציד עבור מזון, אז למה אנחנו בעצם חופרים בנתונים? למה פשוט לא לצאת לרוץ?

כי ריצה היא גם יותר מזה. היא גם ספורט שעם השנים נהיה יותר ויותר פופולרי, וכמו בכל תחום ספורטיבי, ניתן ורצוי לנתח את הנתונים שלה לעומק כדי להשתפר ולהפיק ממנה את המיטב.

בשנים האחרונות מדברים יותר ויותר על כך שאלא אם הרץ הוא ילד/ה (שעדיין מגבש את סגנון הריצה שלו), או שישנן פציעות חוזרות או כאבים בריצה, נוטים שלא לגעת בסגנון הריצה.

יש לכך המון דוגמאות אפילו בקרב רצי עילית – פולה רדקליף שרצה עם ראש מתנדנד, היילה גאבריסילאסי שרץ עם יד אחת צמודה לגוף, וכל זאת מילדות – שהיה רץ לבית הספר עם הילקוט מתחת לבית השחי ועוד רצים גדולים וטובים.

בתמונה: גאבריסילאסי

אז למה אנחנו בכל זאת בוחנים את הנתונים ומבצעים אימוני טכניקה? התשובה לכך היא פשוטה – שיפור היעילות המכנית.

אימוני טכניקה וסגנון יכולים לעזור לנו כרצים, גם רצים חובבים, ליעל את הריצה מבחינה ביומכנית, כלומר, לצרוך פחות אנרגיה במהלך הריצה. ככל שנרוץ יעיל יותר ו”חסכוני” יותר, נוכל לרוץ מהר יותר ולהתעייף פחות. מי לא היה רוצה את זה בעצם?

והרבה מהמידע הזה אפשר לראות באפליקציות הריצה בכלל, ובפרט אם רצים עם רצועת דופק ייעודית לריצה. ממש כמו זו שעליי בתמונה.

אגב, לא סתם יש לי תוכנית ריצה וליווי אונליין ויש לי מתאמנים מכל קצוות הארץ ובעולם אותם אני לא פוגשת בכלל או פוגשת מעט מאוד. לא חייבים לראות איך הרץ רץ בשביל לקבל את כל הנתונים שצריך על הריצה שלו ולנתח אותם.

אם אתם רוצים אגב לקרוא ולתרגל קצת את סגנון הריצה שלכם, אתם יכולים לקפוץ לפוסט הזה שכתבתי בנושא, להציץ בסרטונים וכמובן גם לתרגל יחד איתי😊

אז, אילו נתונים אנחנו יכולים לקבל משעון הריצה שלנו ומרצועת הדופק ?

כזכור, קצב הריצה שלנו הוא מכפלה של אורך הצעד בקצב החלפת הצעדים. ככל ששניהם יהיו גבוהים יותר, כך קצב הריצה שלנו יהיה מהיר יותר.

אבל לא בהכרח חייבים רצועת דופק כדיי לקבל נתונים מעניינים אלו על הריצה שלנו – ברוב השעונים של גרמין (ובכלל) ניתן לראות את הנתון הזה גם בשעון עצמו, בזמן אמת.

אבל כשאנחנו מוסיפים למשוואה גם רצועת דופק מיוחדת לריצה (פה תוכלו לרכוש אותה), אנחנו מתחילים לקבל נתונים הרבה יותר מעניינים וכאלו שבעזרתם נוכל גם לנתח את הריצה שלנו, ליעל אותה ואולי אפילו למנוע פציעות.

אז בואו נצלול פנימה:

הרצועה מספקת לנו 6 מטריקות ריצה חשובות:

  1. קאדנס – קצב החלפת צעדים. כמה צעדים אנחנו עושים בדקה של ריצה. אנחנו נשאף לכמה שיותר צעדים כאשר הטווח הרצוי אצל רצים חובבים הוא בין 170 ל 180 צעדים בדקה.  ביטי דויטש, אחת מהרצות הישראליות הטובות ידועה בזכות סגנון הריצה הייחודי שלה הכולל קצב צעדים גבוה מאוד, של מעל 220 צעדים לדקה. אין לכם שעון ואתם רוצים לדעת מה הקדנס שלכם? תעשו ניסוי. רוצו דקה ותספרו את הצעדים שלכם. אגב, גם בחלק מהשעונים יש את הנתון הזה ולא צריך בהכרח רצועת דופק עבורו.
  1. תנועה אנכית – המעלות בהן אנחנו קופצים/עולים מעלה באוויר בתנועת הריצה שלנו. כלומר, כמה הגוף שלנו עולה מעלה (להבדיל מנע קדימה) בריצה. נתון זה נמדד בס”מ.
  1. זמן מגע בקרקע – זמן בכל צעד בו הרגל נוגעת בקרקע. נמדד באלפית השניה.
  1. יחס מגע בקרקע ימין/שמאל – היחס בין המגע בקרקע של רגל ימין מול רגל שמאל. הנתון מוצג באחוזים, ובמהלך הריצה מוצג עם חץ כלפיי הרגל עם אחוז המגע הגבוה יותר.
  1. אורך צעד – אורכו של כל צעד ריצה שלנו, מופיע במטרים. נתון סופר חשוב. גם נתון זה קיים בחלק מהשעונים ולא צריך בהכרח רצועת דופק עבורו.
  1. יחס בין תנועה אנכית לאורך הצעד שלנו – ניתוח המוצג באחוזים. מספר נמוך יותר יצביע על ריצה יעילה יותר.
וככה זה נראה בריצה קצרה של 3 ק”מ שביצעתי עם הרצועה:

 

 

ולמרות כל המספרים, הניתוחים, ההמלצה שלי אליכם, היא פשוט לצאת לרוץ ולהנות מזה. לפחות בשלב הראשון, כבסיס.

רק ברגע שאתם מרגישים שאתם מוכנים לעבור לשלב הבא, שיש לכם קצבי ריצה מגוונים – קל, בינוני, מהיר.

שיש לכם ריצות קלות בתוכנית. שאתם רצים כבר מספיק זמן, ובאמת נהנים מהריצה.

רק אז – תעברו לשלב הבא.

תרכשו רצועה ותתחילו לנתח את הנתונים.

אני כמובן כאן לכל דבר כמו תמיד, אשמח לשמוע אתכם וממכם בתגובות.

בהצלחה !

shusteraviv

מאמנת ריצה, כושר ובריאות